Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat astăzi, 1 februarie 2023, în ședință extraordinară, prin HCL nr. 46/2023, bugetul general al municipiului Deva pe anul 2023. Principalele domenii de dezvoltare și ponderea lor în bugetul general sunt:
– Locuințe, servicii și dezvoltare publică =90.795.750 lei – 16,97%
– Învățământ = 88.048.510 lei – 16,46%
– Transporturi = 116.272.870 lei – 21,73%
– Cultură, recreere și religie = 63.520.060 lei – 11,87%
– Asigurări și asistență socială = 71.999.530 lei – 13,46%
Potrivit administrației locale, cheltuielile cu investițiile reprezintă cea mai mare pondere din bugetul general al municipiului Deva – 54,11%.
În anul 2023, bugetul general al municipiului Deva este de 561.839.350 lei (114.194.989,84 euro). Bugetul general pe anul 2023 este mai mare cu 27,46% față de bugetul inițial al anului precedent.
Consilierul local Florin Ilieș, director al Colegiului Național „Decebal” din Deva, a fost singurul care nu a votat bugetul. Asta pentru că fi fost în incompatibilitate. Acesta a mulțumit în numele tuturor directorilor de școli pentru alocarea bugetară destinată unităților de învățământ.
„Cu toate că eu nu votez bugetul, deoarece bugetul Colegiului Național Decebal este cuprins în bugetul UAT, aș vrea doar să remarc faptul că, în anul precedent, unitățile de învățământ din municipiul Deva au beneficiat de o finanațare considerabilă, și cu atât mai mult în bugetul prezentat astăzi, înspre aprobare. Suma de 24.585.000 de lei, alocată celor 10 unități de învățământ din Deva o sumă considerabilă, și aș vrea să apreciez efortul conducerii primăriei și deschiderea pe care au arătat-o de fiecare dată pentru toate cele 10 unități de învățământ din subordinea primăriei, atunci când au existat nevoi. De asemenea, suma pe proiectele PNRR depășesc 60 de milioane, fonduri atrase. Aș vrea să le mulțumesc colegilor mei, directori ai unităților de învățământ, pentru că s-au implicat în atragerea acestor fonduri. 16,46% din bugetul primăriei municipiului Deva este alocat unităților de învățământ. Este un lucru foarte bun”, a spus consilierul local Florin Ilieș.
„Este o mare bucurie pentru mine și pentru colegii din Executiv, care au muncit foarte mult la acest proiect de buget pe anul 2023. Este de departe cel mai mare buget pe care l-a avut Deva vreodată. Bucuria este că toți consilierii, indiferent de culoarea politică, au votat bugetul Devei pe anul 2023, ceea ce ne ajută foarte mult să ne ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care le-am început. Pe acelea trebuie să le finalizăm, dar, mai mult decât atât, trebuie să începem noile proiecte, cu diferite surse de finanțare, fie fonduri guvernamentale, fie, în special, fonduri europene și, nu în ultimul rând, fonduri din bugetul local. Cu toții au dat dovadă de maturitate politică, au dat dovadă că își înțeleg rolul pe care îl au în Consiliul Local, de a reprezenta devenii, și, votând în unanimitate, pentru mine este un motiv în plus de mulțumire. Vreau să le arăt considerația și să le mulțumesc. Respect tuturor consilierilor, pentru că au votat acest buget atât de important pentru anul 2023, pentru municipiul Deva”, a spus și edilul Devei, Florin Oancea.
Prioritate la alocarea fondurilor pentru investiții au avut proiectele cu finanțare nerambursabilă și proiectele de investiții aflate în derulare. Proiectele de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile acoperă o plajă mare de domenii gestionate de Primăria Municipiului Deva: clădirile și dotările unităților de învățământ preuniversitar de stat, eficiența energetică prin anveloparea blocurilor, mobilitatea urbană și infrastructură socială.
„Sunt multe investiții, și aici mă refer, în general la investițiile pe fonduri europene pe vechiul POR, care trebuie finalizate toate până la finalul anului 2023. Incinta 1 a Cetății, pista de biciclete, de la intersecție Iuliu Maniu, până în Dorobanți, investiția de pe aleea Streiului, tot ce înseamnă anvelopări de blocuri și unitățile de învățământ. În luna august vor fi finalizate lucrările la Școala Andrei Șaguna, din Gojdu, s-au finalizat lucrările la fostul liceu de Chimie, în proporție de 99% sunt finalizate lucrările la școala generală Regina Maria. Cei mai probabil, din luna aprilie, vor începe lucrările la Școala Generală nr. 5, de pe aleea Scărișoara. Avem grădinițe, creșe în reabilitare, extinderea de rețele de utilități – apă, canal, drumuri, sunt multe proiecte”, mai declară primarul Devei, Florin Oancea.
Bugetul municipiului Deva a crescut, în ultimii ani, într-un ritm susținut. Atragerea de fonduri europene a făcut ca veniturile administrației locale să crească foarte mult, ajungând să fie, astăzi, în anul 2023, de aproape 560 de milioane de lei. Creșterea față de bugetul anului trecut este cu 26,81 de procente. În anul 2017, atunci când actualul primar a preluat funcția de edil, bugetul local era de doar 152.646.000 de lei. Astfel, din 2017 până în prezent, bugetul general al municipiului Deva a crescut de aproximativ 3,6 ori.