Un bărbat din municipiul Hunedoara a fost condamnat de Judecătoria Hunedoara la opt luni de închisoare cu suspendare, după aproape 4 ani de la momentul în care câinii săi de vânătoare au scăpat din curte și au mușcat o copilă de 14 ani, respectiv luna martie 2019. Bărbatul a fost judecat pentru infracțiunea de „neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței abia după un an și jumătate de la producerea incidentului, iar primul termen de judecată a avut loc abia în luna ianuarie 2022.
Ziua de 29 martie 2019 nu va fi uitată prea curând de copila de 14 ani. În motivarea condamnării, instanța reproduce, atât cât se poate, tot ceea ce a trăit fata. Sperietura, gândul că va rămâne cu cicatrici toată viața, clipele de groază nu pot fi descrise în cuvinte.
Adolescenta de 14 ani se întorcea de la magazinul de pe strada unde locuiește. Făcuse niște cumpărături. La doar 50-60 de metri de alimentară, din curtea bărbatului au ieșit doi câini de vânătoare, rasa Brac german. Animalele au început să alerge înspre copilă, iar ea, speriată, a fugit înapoi înspre magazin. Nu a mai apucat să ajungă, că a fost prinsă. Fata a fost mușcată de o mână și de coapsă, dar a reușit totuși să scape de câini pentru puțin timp. A fost însă din nou prinsă de animale, care au sărit amândouă pe ea. Copila, care nu mai putea face nimic, decât să plângă și să își acopere capul pentru a se proteja, a fost salvată de un martor, care a văzut întreaga scenă terifiantă.
„După ce a făcut cumpărăturile, persoana vătămată s-a reîntors spre casă, parcurgând o distanţă de circa 50-60 metri, moment în care i-a văzut pe cei doi câini ai inculpatului, pe care-i cunoştea, ieşind de după maşina aflată în faţa imobilului acestuia şi care, fără a fi provocaţi în vreun fel de către aceasta, au alergat în direcţia ei, persoana vătămată s-a speriat, a început să plângă şi a luat-o la fugă înapoi spre magazin, fiind ajunsă din urmă de cei doi câini care au sărit pe ea unul din faţă şi celălalt din spate muşcând-o cu certitudine de braţul drept şi de coapsa stângă. Persoana vătămată a reuşit iniţial să scape din gura câinilor şi a luat-o din nou la fugă însă a fost din nou prinsă de către aceştia, care au sărit amândoi pe ea, persoana vătămată acoperindu-şi capul cu mâinile pentru a se proteja, în timp ce continua să plângă, fără vreo altă reacţie. În acel moment dinspre magazin se deplasa martorul ………. la volanul autoturismului proprietate personală (…), care văzând persoana vătămată şi cei doi câini asupra ei, sesizând că persoana vătămată plângea zgomotos(„… plângea de numa-numa”), a oprit maşina în dreptul acesteia, moment în care câinii i-au dat drumul acesteia, iar martorul a deschis portiera dreapta faţă şi a invitat-o pe persoana vătămată să intre în maşină. (…) Martorul (…) a relatat că, cu excepţia persoanei vătămate şi a celor doi câini care erau asupra ei, strada era pustie la momentul acordării ajutorului persoanei vătămate („Nu mai era nimeni pe stradă, era ca într-un film de groază”)”, se arată în motivarea judecătorilor de la Judecătoria Hunedoara.
Însă câinii bărbatului din Hunedoara erau încă liberi și continuau să atace, iar următoare victimă a fost un câine rasa Shar Pei.
„(…) câinele era ţinut din zona cefei de câinele mascul al inculpatului, care avea spume la gură şi îl smucea în toate părţile pe câinele martorei, care schelălăia. Lătrăturile şi schelălăitul câinilor au fost auzite de martorul ……, vecinul inculpatului, care a luat o coadă de mătură şi a ieşit la poartă ocazie cu care a văzut cei doi câini ai inculpatului, unul plimbându-se pe stradă, iar celălalt muşcându-l pe câinele martorei, astfel că a intervenit pentru a-l salva pe cel din urmă, fiind ajutat şi de martorul …… care a oprit maşina şi a luat din portbagaj aripa de la maşină pe care o schimbase, cei doi reuşind într-un final să-l scape pe câinele martorei. În timp ce a sărit să salveze câinele, martorul a strigat la vecinul său, inculpatul, pentru a-l determina să iasă afară, din imobil ieşind soţia inculpatului şi, în cele din urmă, cei doi câini al inculpatului au fost introduşi în curte”, se mai arată în motivare.
Cu hainele rupte și plină de sânge, copila a fost transportată acasă, iar de aici a mers cu părinții direct la Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara. Fata a primit 15 zile de îngrijiri medicale, dar avocatul său a susținut în fața instanței că traumele psihice sunt mult mai mari și nu au dispărut nici acum.
„Pentru a înţelege/realiza amploarea, intensitatea şi urmările în timp a traumelor fizice şi psihice produse ca urmare a atacării sălbatice a persoanei vătămate de către cei doi câini ai inculpatului, s-a menţionat ca acestea depăşesc cu mult criteriul reprezentat de cele 15 zile de îngrijiri medicale stabilit de actele medico-legale efectuate în cauză întrucât atacul sălbatic, de o atrocitate rar întâlnită, a celor doi câini a produs pe lângă durerea fizică suferită, o durere sufletească, o psihotraumă incomensurabil mai mare, mai intensă şi cu urmări ce persistă şi în prezent. Această psihotrauma s-a manifestat pe lângă spaima teribilă ajunsă la limita groazei din momentul atacului( imaginea cu gurile flămânde, pline de spume ale celor doi câini, cu colţii ieşiţi şi care se înfigeau în coapsa persoanei vătămate, fiind înspăimântătoare şi pentru un om matur, în afectarea psihică deosebit de puternică a persoanei vătămate, afectare psihotraumatică ce se manifestă şi în prezent. Astfel persoana vătămată săptămâni întregi după agresiune a avut episoade extrem de frecvente de plâns, nenumărate nopţi de coşmaruri din care se trezea îngrozită, cu efecte acute asupra psihicului acesteia”, se arată în motivare.
O expertiza psihologică extrajudiciară, realizată în luna decembrie a anului 2021, deci la aproape trei ani de la producerea incidentului, a relevat o serie de traume pe care copila încă le are.
„Trauma a distrus fundamentele, convingerile anterioare avute de persoana evaluată referitoare la siguranţă, încredere şi sentimentul de securitate în mediul social, perceperea mediului ca fiind unul periculos, nesigur, ostil, generând o mai mare activare nervoasă şi o stare de vigilenţă crescută, care sunt consumatori de energie şi factori determinanţi în scăderea calităţii vieţii şi deteriorarea sentimentului de confort emoţional(aceasta cu atât mai mult cu cât evenimentul traumatic s-a produs în imediata apropiere a casei, loc asociat de obicei cu siguranţa şi securitatea personală, sentiment destructurat datorită evenimentului traumatic produs prin atacul celor doi câini asupra minorei). Apare lipsa capacităţii de adaptare flexibila la diferite situaţii de viaţă, retragerea şi izolarea socială datorată sentimentului de jena şi ruşine privitor la aspectul cicatricilor rămase ca urmare a atacului celor doi câini asupra ei, toate acestea adâncind severitatea simptomelor de stres şi fobie, crescând riscul de depreciere a relaţiilor cu covârstnicii, a relaţiei cu propriu sine prin alterarea reprezentării schemei corporale(imaginea asupra propriului corp)”, se arată în motivare.
Familia fetei a solicitat daune morale de 50.000 de euro, dar a primit de la judecători doar 5.100 de euro.
Sentința dată în 3 ianuarie nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.