fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva organizează în perioada 3-6 august 2023, cea de-a treia ediție a Festivalului DEVAră. Festivalul cuprinde prezentări de filme istorice, documentare și artistice, dezbateri și prelegeri cu invitați speciali, expoziții, prezentări de carte, concerte, spectacol de muzică și poezie.

Toate acestea vor avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, Sala „ProArte” a Colegiului Național Decebal și în Parcul Cetate Deva.

Festivalul DEVAră începe astăzi, la Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, cu un spectacol de muzică si poezie „Păsări călătoare”, cu Maia Morgenstern, Paul Ballo, Corina Băjenaru (Ecoul), Amanda Aprotosoaei (voce), Mihai Pintenaru (clarinet), Mihai Murariu (pian).

Ora 17:30 – Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, dezbatere Petru Groza, de la domn la tovarăș, cu Adrian Cioroianu și Nicolae Pepene
Ora 19:00 – Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, proiecție film documentar Pico Reja. Adevărul pe care îl ascunde pământul, regia Remedios Malvárez, Arturo Andújar, Spania 2021, 92 min.
Ora 20:00 – Parcul Cetate Deva, concert Istoria României prin muzica ei cu Cristi Dumitrascu & Planul B

De la ora 21:20, în parcul de la poalele Cetății, sunteți așteptați la proiecția filmului „Cina perfectă”, regia Davide Minnella, Italia 2022, 106 min. Pelicula este o poveste de dragoste puțin probabilă. Carmine (Salvatore Espito) este un mafiot bun la suflet, în timp ce Consuelo (Greta Scarano) cea iute la mânie e o profesionistă talentată în domeniul gastronomiei. La prima vedere, tot ce au în comun este o copilărie dificilă. Și totuși, cei doi împărtășesc o pasiune care îi aduce împreună, și mai mult decât atât, îi face să se îndrăgostească.
Acesta nu este (doar) un film despre mâncare. Așteptați-vă la o comedie polițistă cu mult romantism.

 

Cea de-a doua zi a festivalului DEVAră, vineri, 4 august 2023, va începe cu o dezbatere, de la ora 16, la Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, cu tema: Iuliu Maniu, un om al Cetății. Invitați sunt Cristina Pușcaș, Ion Andrei Gherasim, Pr. Cristian Borz.

Ora 17:30 – Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, proiecție specială film Remember Iuliu Maniu – 1986, regia Cristina Pușcaș, Ana Maria Borz, România 2022, 44 min. Filmul documentar, realizat de Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii Râșnov, vorbește despre curajul unui grup de tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu în primăvara anului 1986, la Dealul Țarinei din Bădăcin. Grupul, format din tineri din Bădăcin cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei, unde au depus o coroană de flori pe care au scris „Remember Iuliu Maniu”, au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbi despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toți au fost duși la sediul securității din Zalău unde au fost anchetați.

blank

Ora 19:00 – Parcul Cetate Deva, concert Adrian Nour Band
Ora 20:00 – Parcul Cetate Deva, concert Apolodor cu Ada Milea

Ora 21:30 – Parcul Cetate, proiecție specială film Har/ Jar, regia Cornel Mihalache, România 2023, 110 min. Filmul spune istoria este istoria unei trupe legendare care a renăscut timp de 60 de ani indiferent de vremuri, vârste și orgolii. Este povestea unei generații.
Pelicula reunește membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 și punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România și cum au reușit s-o facă, dar și viața pe care au dus-o peste hotare înainte și după Revoluția din ’89.

Sâmbătă, 5 august 2023

Ora 11:00: Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva, proiecție film „Ultimul duel NY”, regia Ridley Scott, Anglia 2021, 152 min.

Ora 13:30: Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” Deva, proiecție film documentar „N-am fost născut pentru război”, regia Vladimir Robski, Ucraina 2020, 70 min. Documentarul spune povestea lui Kostya Oborin, un om care a trecut prin iad în timpul războiului purtat de armata ucraineană, începând din 2014, împotriva forțelor separatiste pro-ruse din estul țării, dar care nu și-a pierdut tăria de caracter și încrederea în oameni. Filmul prezintă eforturile lui Kostya de a ajuta două persoane cu dizabilități, veterani ai războiului din regiunile Lugansk și Donețk, să își redescopere pofta de viață învățând să sară cu parașuta. Niciunul dintre ei nu au mai făcut skydiving, dar Kostya i-a convins să încerce. Antrenamentele sunt dificile, dar eforturile le sunt răsplătite.

blank

Ora 15:00: Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, prelegere „Cetăți cu stăpânii pierduți” cu Adrian Andrei Rusu.
– Prezentare de carte: Adrian Andrei Rusu, Castelul și spada. Cultura materială a elitelor din Transilvania în Evul Mediu târziu.

Ora 17:00: Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, proiecție specială film documentar Cazul inginerului Ursu, regia Șerban Georgescu, România 2023, 90 min. Filmul prezintă fapte reale petrecute în 4 martie 1977. Un cutremur de 7.4 grade pe scara Richter lovește România, lăsând în urmă peste 1500 de morți, zeci de clădiri dărâmate și alte mii avariate. Imediat după, sub îndrumarea directă a aparatului comunist de stat, începe evaluarea și consolidarea clădirilor afectate.
La fix 4 luni de la cutremur, Ceaușescu îi convoacă pe toți cei implicați în reconstrucție, ingineri, arhitecți, autorități locale și le interzice – sub amenințarea cu închisoarea – să continue orice demers legat de lucrările de consolidare.
În sală se află și inginerul Ursu, singurul care denunță ordinul criminal al dictatorului, într-o scrisoare anonimă trimisă și citită la Radio Europa Liberă. Iar asta îl costă viața, fiind torturat și ucis de Securitatea lui Ceaușescu.
După căderea regimului comunist, fiul inginerului Ursu – Andrei Ursu – caută dreptatea aducându-i în fața justiției pe cei doi ofițeri responsabili de moartea tatălui său. Până de curând, aceștia au fost ofițeri activi ai Serviciului Român de Informații, înființat după 1990. După un proces cu o mulțime de respingeri, disjungeri și amânări din partea justiției române, criminalii sunt încă liberi.

blank
Ora 19:00: Parcul Cetate, concert TRI (Dublin City University – Irlanda)
Ora 20:00: Parcul Cetate, concert Nightlosers
Ora 21:30: Parcul Cetate, proiecție film Triunghiul tristeții, regia Ruben Östlund, Suedia 2022, 150 min. Carl (Harris Dickinson) și Yaya (Charlbi Dean), un celebru cuplu de fotomodele, sunt invitați într-o croazieră de lux pentru oameni super-bogați, dar de o moralitate îndoielnică. Printre ei, un oligarh rus, un traficant de arme britanic, dar și un alcoolic care citează din Marx și care este chiar căpitanul navei (Woody Harrelson). Ceea ce la început părea poza perfectă de Instagram se transformă într-un spectacol grotesc.
Primul film de limbă engleză al suedezului Ruben Östlund, dublu câștigător al Palme d’Or: cu acest film, în 2022, și cu The Square, în 2017.
21 de premii (inclusiv Palme d’Or la Cannes 2022) și 71 de nominalizări (inclusiv la Oscar 2023 pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu original)

 

blank

Ultima zi a Festivalului DEVAră, duminică, 6 august 2023, va începe cu proiecția specială a filmului „Maluri”, în regia Luciei Tăut, un film realizat în Republica Moldova, în 2021. Proiecția va avea loc la Colegiul Național Decebal – Sala ProArte, de la ora 13.

Ora 14:00: Colegiul Național Decebal – Sala ProArte, proiecție film „King Arthur”: Legenda sabiei, regia Guy Ritchie, Statele Unite 2017, 124 min’
Ora 16:00: Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, Valorificarea inteligentă a patrimoniului istoric
♦ Prelegere La feminin! Semne chipuri și iubiri romane de la marginea Imperiului cu Mihaela Simion (Muzeul Național de Istorie a României)

♦ Dezbatere Cronică de expoziție la Madrid: Tezaure arheologice din România. Rădăcinile dacice şi romane cu Mihaela Simion și Radu Oltean

Ora17:30: Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, proiecție film documentar Moștenirea comandantului Massoud, regia Nicolas Jallot, Franța 2021, 91 min.
Ora 19:00: Parcul Cetate, concert Sunt un frate tânăr (in memoriam Florian Pittiș)
Ora 20:00: Parcul Cetate, concert Dora Gaitanovici
Ora 21:30: Parcul Cetate, proiecție film Conspirație la Cairo, regia Tarik Saleh, Suedia 2022, 126 min. Un thriller politic plasat în Universitatea Al-Azhar din Cairo, epicentrul puterii în islamul sunnit.
Adam, fiu de pescar, este primul din familia lui care primește o bursă de studii la Al-Azhar. În prima zi a noului an universitar, Marele Imam se prăbușește și moare în fața studenților adunați în curtea moscheii. O serie de evenimente îl aduc pe Adam în mijlocul luptelor neînduplecate pentru putere, în care sunt implicate serviciile secrete egiptene. Încercând să se infiltreze ca spion în intrigile politice de la universitate, Adam este prins între interesele celor mai mari și reala lui credință într-o lume mai bună.
4 premii (inclusiv Cel mai bun scenariu la Cannes 2022) și 20 de nominalizări.

blank

♦ Expoziție Piața Unirii: Regina Maria, ambasador irezistibil al artei populare românești

♦ Expoziție Parcul Cetate: Vilegiaturist la Sarmizegetusa. Fotografii din colecția H. Lehmann.

blank

Accesul publicul este gratuit la fiecare eveniment, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *