Aproximativ 50.000 de contoare inteligente, care pot fi citite de la distanță, vor fi montate la consumatorii finali ai Apa Prod Deva. Contractul de proiectare și execuție a unui sistem de contorizare digitală și reabilitare cămine de apometre a fost semnat astăzi de reprezentanții firmei Vestra și cei ai Apa Prod.
„Contractul are o valoare totală de 100.859.291 de lei, fără TVA, și propune instalarea a 49.525 de contoare inteligente de apă rece, cu scopul eficentizării și optimizării infrastucturii de apă, aflată în aria de operare a SC Apa Prod, prin implementarea unui sistem de contorizare a consumului de apă potabilă, prevăzut cu interfață digitală. Sistemul ce va fi implementat va permite măsurarea de la distanță a consumului de apă, fără a mai fi nevoie de intervenție umană, această facilitate fiind imperios necesară abonaților, care au montate contoarele în locuri greu accesibile”, a declarat directorul Apa Prod, Dorin Gligor.
Practic, prin cele aproape 50.000 de contoare, vor fi înlocuite 95% dintre contoarele existente în aria de operare a Apa Prod. Dintre aceste, aproximativ 20.000 de contoare vor putea fi citite de la distanță, iar datele vor ajunge direct la operatorul de apă, prin intermediul undelor radio. Restul de contoare vor fi citite prin bluetooth, în sistem „walk-by” sau „drive by”. Mai exact, o mașină a Apa Prod va putea doar să treacă pe lângă un contor pentru ca datele să ajungă pe un dispozitiv mobil, iar de acolo să fie transmise în centrală.
„Practic, este vorba despre un sistem de contorizare digitală. Este o soluție integrată, în care se vor monta contoare la majoritatea clienților finali. Soluția aleasă este un sistem hibrid, și anume peste 20.000 de contoare vor fi citite în rețea fixă, iar datele vor veni direct la compania de apă, iar diferența de contoare va fi într-un sistem de walk-by”, a declarat Vlad Iftimie, director al companiei Vestra.
Apa Prod Deva a început implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, în perioada 2014-2020”, din cadrul „Programului Dezvoltare Durabila (PDD). Obiectivul general al Proiectului îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii în sectorul de apă și canalizare, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformitate stabilite prin Tratatul de Aderare și mai ales cu Directiva Europeană 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, transpusă în legislația națională prin Legea 311/2004 și Directiva 91/271/CE transpusă în legislația națională prin Hotărârea 352/2005, referitoare la tratarea apei uzate urbane.
APA PROD S.A. DEVA, beneficiază de asistență financiară, acordată prin PDD, pentru implementarea Proiectului cod SMIS -2014+152658 „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara, în perioada 2014-2020”, în baza Contractului de finanţare nr. 1660/23.08.2023.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.354.148.932,51 lei, fără TVA. Conform schemei de finanțare, din valoarea eligibilă, 85% reprezintă finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeana, 13% finanțare de la Bugetul de Stat și 2% co-finanțare Buget Local.
Unul dintre cele 15 contracte de lucrari din cadrul proiectului, respectiv “HD-CL-G9 – Proiectare si executie sistem de contorizare digitala si reabilitare camine de apometru”, a fost semnat la data de 12.06.2023, cu asocierea VESTRA Industry SRL, Awe Infra SRL si Rom Adria Prest Construct SRL.
„Contractul de lucrari a fost atribuit în urma unei licitații publice deschise, cu respectarea prevederilor legislației românești în domeniu. Valoarea contractului este de 100.859.291,42 lei fara TVA. Durata de derulare a contractului este de 26 de luni”, se arată într-un comunicat al Apa Prod SA Deva.
Ne fura pe toate partile ,alo apa prod regularizari cand faceti?sunt oameni care nu isi citesc contoarele si platim noi fraierii