Pacienții cu boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, cerebrovasculare, afecțiuni neurologice, boli rare ori cei care au avut COVID-19, imediat după externare sau izolare, au dreptul la investigații paraclinice rapide. Oamenii nu mai trebuie să aștepte luni întregi până când își pot face analizele gratuit, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Până acum, dacă un laborator de analize nu mai avea fonduri, bolnavii erau obligați să își facă analizele pe bani ori, dacă nu aveau, trebuiau să aștepte.
Acum, regulile s-au schimbat. Bolnavii trebuie să meargă cu biletul de trimitere la orice furnizor care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar acesta este obligat ca în termen de 5 zile să facă investigațiile cerute de medic.
„Dacă medicul specialist spune că trebuie să facă un RMN, în momentul în care îi dă biletul de trimitere, bolnavul merge la orice furnizor în contract cu noi și acela este obligat ca, în maximum 5 zile, să facă această investigație”, spun reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Adrian David, avertizează furnizorii cu privire la faptul că refuzul de acordare de servicii medicale înseamnă ieșire din contractul cu CAS. Chiar dacă, în momentul solicitării investigaţiilor, furnizorul aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile contractate, el va efectua investigaţiile paraclinice, iar acestea vor fi decontate ulterior, ca urmare a încheierii unui act adiţional de suplimentare a valorii de contract.
Adrian David spune că instituția nu are pârghiile necesare pentru a descoperi rapid furnizorii care nu respectă această regulă, dar îi sfătuiește pe hunedorenii care întâmpină refuzuri să vină la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara să le raporteze.
„Pacientul trebuie să ne sesizeze dacă acest lucru nu se întâmplă. Eu nu am de unde să știu. Dar încurajez pacienții, mă deschid față de ei și le spun să vină să îmi spună ce probleme au. Ziceți-mi dacă sunteți tratați incorect, spuneți-mi dacă durează prea mult, până sunteți programat! De aceea umblăm toată ziua prin toate comunele și toate orașele, să vorbim cu medicii de familie, cu spitalele, chemăm aici furnizorii de servicii medicale, pentru a vedea fiecare ce probleme are. Eu nu am de unde să știu ce se întâmplă în sala de așteptare, pe cine trimite acasă și pe cine nu. Refuzul de acordare de servicii medicale înseamnă ieșire din contractul cu Casa (CAS)”, a declarat președintele CAS Hunedoara, Adrian David, în cadrul unei conferințe de presă.
În luna iunie 2023, Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara a desfăşurat activitatea de contractare. Începând cu data de 01.07.2023, CAS Hunedoara a încheiat un număr de 452 contracte/convenții din care: 437 de contracte de furnizare de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale și un număr de 15 convenții privind eliberarea biletelor de trimitere pentru servicii medicale clinice, eliberarea biletelor de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice şi/sau eliberarea prescripţiilor medicale pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală, respectiv bilete de internare.